Stal żaroodporna – co to za materiał?
Stale odporne na korozję dzieli się obecnie na trzy kategorie: nierdzewne, żaroodporne i żarowytrzymałe. W przypadku stali żaroodpornej za najważniejszą cechę tego materiału uważa się wysoką odporność korozyjną w temperaturze wyższej niż 550 stopni Celsjusza – ten rodzaj stali posiada zwiększoną odporność na pełzanie, a na jej powierzchni tworzy się ochronna warstwa zgorzeliny.
Inaczej mówiąc, stal żaroodporna to stal o dobrej odporności na utlenianie, niekorzystne oddziaływanie siarki oraz działanie gorących gazów i spalin. Może mieć strukturę ferrytyczną lub austenityczną. Występuje w różnych wersjach – gatunki o numerach zaczynających się na 1.47 zawierają nikiel w stężeniu do 2,5 proc., natomiast numery zaczynające się na 1.48 oznaczają stale z zawartością niklu powyżej 2,5 proc. Zawartość chromu to co najmniej 12 proc., ale w niektórych gatunkach stali żaroodpornej stężenie Cr sięga aż 30 proc. Do stopu dodawane są także inne pierwiastki poprawiające właściwości stali, np. krzem, molibden, cer.
Żaroodporność stali zależy od środowiska – jeśli czynnikiem oddziałującym na konstrukcję stalową jest gorące powietrze, jego temperatura może sięgać maksymalnej temperatury pracy podanej w specyfikacji, jednak gdy atmosfera ma inny skład chemiczny, dopuszczalna temp. pracy może się obniżyć aż o 200 stopni Celsjusza.
Do czego można użyć stali żaroodpornej?
Główną zaletą stali żaroodpornej jest zachowanie własności mechanicznych w temp. powyżej 500 stopni Celsjusza. Stal zakupioną w Nova Trading można wykorzystać do produkcji pieców, palników pyłowych, kotłów, reaktorów, wentylatorów, komór spalania turbin gazowych, rurociągów, skrzyni do nawęglania, konstrukcji chemicznych i petrochemicznych.
Wybierając stal żaroodporną należy zawsze zwrócić uwagę na wskaźnik określający wartość granicy pełzania przy wydłużeniu o 1 proc. oraz wytrzymałość na pełzanie po określonym przedziale czasu. Stale austenityczne są w wysokich temperaturach bardziej wytrzymałe na pełzanie od stali ferrytycznych, ale to te drugie zachowują większą stabilność pod wpływem szoków termicznych.
Napisz komentarz
Komentarze