W czwartek, 20 kwietnia br. w warsztatach uczestniczyły dwie grupy uczniów: klasa I-II Szkoły Specjalnej Przysposabiającej do Pracy z opiekunami Barbarą Sobieszyńską i Michałem Gutkowskim oraz klasa IV-VI Szkoły Podstawowej Specjalnej z opiekunami Agnieszką Mianecką i Katarzyną Jackiewicz. Uczniowie poznali podstawy pracy w kuchni, takie jak: obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw, pobieranie i zabezpieczanie surowców, ocena i obróbka półproduktów, rozbiór mięsa i przygotowywanie dań z różnych kuchni świata. Uczniowie mieli również okazję spróbować swoich własnych wytworów i ocenić ich smak.
- Właściciel restauracji Wojciech Wojtas, który jest jednocześnie szefem kuchni, wprowadził nas w tajniki profesjonalnego i zdrowego przygotowania posiłków – mówiła Małgorzata Wróblewska, nauczycielka w ZSS w Brodnicy. - Powiedział jak łączyć niezbędne mikro- i makroelementy potrzebne do zdrowego funkcjonowania organizmu z ogromnym bogactwem smaku. Szef kuchni zwrócił uwagę na kardynalną zasadę przygotowywania posiłków tylko ze świeżych oraz sprawdzonych produktów. Jak stwierdził, nad jakością wykonanych dań zawsze czuwa osobiście. Szef kuchni omówił bardzo dokładnie zasady posługiwania się i użytkowania sprzętu kuchennego wraz z demonstracją pracy urządzeń. Uczniowie mieli możliwość obserwacji poszczególnych etapów powstawania dań wykonywanych przez wielu pracowników.
Jak relacjonuje dalej Małgorzata Wróblewska, na koniec sam szef zaprosił wszystkich uczestników do konsumpcji: przystawki, dania głównego oraz deseru.
- Podczas posiłku pan Wojtek odpowiadał na pytania zadawane przez naszą młodzież - dodaje nauczycielka. - Uczniowie mieli również możliwość samodzielnego skorzystania z profesjonalnego ekspresu do zaparzania kawy i herbaty. W ramach podziękowania uczniowie naszej szkoły wręczyli panu Wojciechowi Wojtasowi słodki upominek.
Koordynatorką edukacyjnej wycieczki do restauracji była Barbara Sobieszyńska.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Brodnicy - pm, źródło i fot. ZSS w Brodnicy
Napisz komentarz
Komentarze