W świetlicy gminy Brzuze, która znajduje się w powiecie rypińskim, trwa realizacja projektu o nazwie „Zdrowy i aktywny senior z gminy Brzuze”, który jest inicjatywą Stowarzyszenia Dobrzyniacy. W ostatnich dniach odbyły się już zajęcia z udziałem dietetyka, podczas których uczestnicy zdobyli wiedzę na temat zasad prowadzenia zdrowego stylu życia oraz właściwego żywienia się. Teraz nadszedł czas na przeprowadzenie cyklu warsztatów kulinarnych, które opierają się na diecie wegetariańskiej.
Wracamy do starych dziejów, dlatego że nasi przodkowie gotowali zdrowo i my chcemy też do tego wrócić, więc gotujemy tu różne potrawy z warzyw i owoców na bazie ziół
- tłumaczy Urszula Sierpińska, prowadząca warsztaty.
W warsztatach kulinarnych wzięło udział 20 osób. W podróż do tradycyjnych smaków i potraw wprowadzała Aleksandra Sierpińska, a pomagał jej Michał Sztuczka. Uczestnicy poznawali sekrety zdrowego jedzenia, poszerzali wiedzę i umiejętności kulinarne, przygotowując m.in.: zupę krem z pomidorów, zupę krem z białych warzyw, makaron ze szpinakiem, spaghetti z tuńczykiem, gołąbki z kaszą gryczaną. Na deser zaserwowali koktajle owocowe, rogaliki drożdżowe, owoce sezonowe w sosie waniliowym i kaszę jaglaną z owocami.
Mieszkańcy naszej gminy w wieku starszym, którzy uczestniczą w projektach dedykowanych dla nich, na które uzyskujemy środki z zewnątrz, są bardzo aktywni. Uczestniczą nie tylko w projektach kulinarnych, ale również w projektach rekreacyjnych i kulturalnych
- dodaje Wójt Gminy Brzuze, Jan Koprowski.
Projekt otrzymał wsparcie finansowe w ramach otwartego konkursu ofert Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu, mającego na celu realizację działań publicznych na rzecz emerytów.
Napisz komentarz
Komentarze