Soja — cenne źródło białka
Nasiona soi są bardzo bogate w białko, w zależności od odmiany i technologii uprawy mogą zawierać go aż 45%. Dodatkowo nasiona soi zawierają około 20% tłuszczów oraz wiele ważnych składników mineralnych. Taki skład nasion powoduje, że są one często wykorzystywane jako surowiec do produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich, ale także w żywieniu człowieka oraz innych gałęziach przemysłu, nie tylko spożywczego.
Soja pochodząca z polskich pól przeznaczana jest głównie do produkcji pasz treściwych ze względu na lokalną możliwość przerobu.
Czy powierzchnia uprawy soi w Polsce będzie rosła?
Najdokładniejsze dane związane z powierzchnią zasiewów dostarcza corocznie Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, które są opracowane na podstawie wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich. Analizując dane prezentowane przez ARiMR, można wskazać, że po pewnej stabilizacji powierzchni uprawy soi w Polsce nastąpił znaczny wzrost areału. Czy trend wzrostowy się utrzyma, czy soja podzieli los słonecznika, którego uprawa po nagłym wzroście spada?
Rok | Powierzchnia (hektary) |
2024 | 79 811 |
2023 | 44 400 |
2022 | 47 867 |
2021 | 25 547 |
Źródło: ARiMR
Odmiany dostosowane do długości okresu wegetacji
Dział Doradztwa i Rozwoju firmy Osadkowski od lat współpracuje z hodowcami w celu wyboru odmian o genetycznym wysokim potencjale plonowania, ale także dopasowane do uprawy w konkretnym regionie polski.
W przypadku uprawy soi i sukcesu uprawy wyrażonego wysokim poziomem plonowania znaczącą rolę ogrywa dobór odmian pod kątem wczesności. To właśnie postęp hodowlany i prace wdrożeniowe związane z promocją odmian są jednym z czynników wpływających na wzrost zainteresowania tą uprawą.
Tutaj: https://osadkowski.pl/material-siewny/soja--c-001131 dostępne są nasiona soi w stopniu kwalifikacji C1 o wysokich i sprawdzonych parametrach jakościowych.
Wczesność odmian
Odmiany o dłuższym okresie wegetacji mają na ogół wyższy potencjał plonowania. Jednak mogą nie osiągnąć pełnej dojrzałości do zbioru w polskich warunkach klimatycznych. Dlatego też do uprawy w Polsce rekomendowane są odmiany wczesne i średnio wczesne (czterozerowe - 0000), których okres wegetacji nie przekracza 130 dni. W niektórych regionach udają się też odmiany trzyzerowe (000), dla których czas od siewu do zbioru wynosi maksymalnie 150 dni.