czwartek, 21 listopada 2024 10:15
WAŻNE!

Upraw soi

W 2024 roku znacznie wzrosła powierzchnia zasiewów soi (dane ARiMR) z niespełna 45 000 hektarów, do blisko 80 00 hektarów. Jednym z czynników wpływających na wzrost zainteresowania było zapewne wprowadzenie regulacji promujących dywersyfikację upraw, czyli wyjście poza schemat układ rzepak ozimy- zboża — kukurydza. Ważną rolę odegrały również testy odmian i ich rejonizacja — dopasowanie do długości okresu wegetacji.
  • 28.10.2024 11:30
  • Autor: Grupa tipmedia
Upraw soi

Soja — cenne źródło białka

Nasiona soi są bardzo bogate w białko, w zależności od odmiany i technologii uprawy mogą zawierać go aż 45%. Dodatkowo nasiona soi zawierają około 20% tłuszczów oraz wiele ważnych składników mineralnych. Taki skład nasion powoduje, że są one często wykorzystywane jako surowiec do produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich, ale także w żywieniu człowieka oraz innych gałęziach przemysłu, nie tylko spożywczego.

Soja pochodząca z polskich pól przeznaczana jest głównie do produkcji pasz treściwych ze względu na lokalną możliwość przerobu.

Czy powierzchnia uprawy soi w Polsce będzie rosła?

Najdokładniejsze dane związane z powierzchnią zasiewów dostarcza corocznie Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, które są opracowane na podstawie wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich. Analizując dane prezentowane przez ARiMR, można wskazać, że po pewnej stabilizacji powierzchni uprawy soi w Polsce nastąpił znaczny wzrost areału. Czy trend wzrostowy się utrzyma, czy soja podzieli los słonecznika, którego uprawa po nagłym wzroście spada?

RokPowierzchnia (hektary)
202479 811
202344 400
202247 867
202125 547

Źródło: ARiMR

Odmiany dostosowane do długości okresu wegetacji

Dział Doradztwa i Rozwoju firmy Osadkowski od lat współpracuje z hodowcami w celu wyboru odmian o genetycznym wysokim potencjale plonowania, ale także dopasowane do uprawy w konkretnym regionie polski.

W przypadku uprawy soi i sukcesu uprawy wyrażonego wysokim poziomem plonowania znaczącą rolę ogrywa dobór odmian pod kątem wczesności. To właśnie postęp hodowlany i prace wdrożeniowe związane z promocją odmian są jednym z czynników wpływających na wzrost zainteresowania tą uprawą.

Tutaj: https://osadkowski.pl/material-siewny/soja--c-001131 dostępne są nasiona soi w stopniu kwalifikacji C1 o wysokich i sprawdzonych parametrach jakościowych.

Wczesność odmian

Odmiany o dłuższym okresie wegetacji mają na ogół wyższy potencjał plonowania. Jednak mogą nie osiągnąć pełnej dojrzałości do zbioru w polskich warunkach klimatycznych. Dlatego też do uprawy w Polsce rekomendowane są odmiany wczesne i średnio wczesne (czterozerowe - 0000), których okres wegetacji nie przekracza 130 dni. W niektórych regionach udają się też odmiany trzyzerowe (000), dla których czas od siewu do zbioru wynosi maksymalnie 150 dni.

Materiał partnera


test